pondelok 12. októbra 2015

Zhmotnené vedomosti




Na jar tohto roku som sa rozhodla ušiť si šaty. Výzva to bola preveľká, kedže už nešlo len o jednoduchú sukničku. Znamenalo to zohnať obnitkovačku, zopakovať si strihové a konštrukčné znalosti a hlavne postup zhotovenia.
Priznám sa, že som bola lenivá, no nakoniec sa mi podarilo strih dokončiť a vymodelovať podľa vlastných požiadaviek. Farbou som si bola ista od začiatku. No smaragdovú som voľajako v danom obchodíku nenašla a tak som sa aspoň snažila priblížiť. Hlavne, že bola studená a tá mojej pleti pristane. Túto informáciu je dôležité poznať. Farba vám pomôže vylepšiť vzhľad pleti, ubrať roky a možte pôsobiť mladistvejšie a sviežejšie.
Inšpiráciu na strih šiať som prebrala z infinity dress- nekonečných šiat. Ide o jednoduchý strih šiat, ktoré sa dajú zakaždým zmeniť iný model. Pomáhajú im k tomu dlhočízne ramienka a elasticita látky.
Ja som však potrebovala šaty na spoločenskú udalosť a vtedy nie je vhodné odievať sa do úpletu. Z toho dôvodu som kúpila satén a strih prispôsobila jemu.
 Po zhotovení základného strihu dámskych šiat som pokračovala v jeho modelovaní - úprave. Hornú časť som od sukne odčlenila a ponechala skoro bez úprav. Jednoduchosť živôtika bola mojim zámerom. Jeho hrúbku som nechala na 9 cm. Naň nadviazali hrubé ramienka, siahajúce cez prsia. Pôsobili sexi a jednoducho. Ramienka sú upravené len prsným vybraním. Dá sa s nimi aj naďalej pracovať, teda otáčať a krížiť, nechať navoľno alebo podložiť ďalšou vrstvou materiálu. Sú hlavným prvkom šiat. Napriek vzniknutému hlbokému výstrihu nič neodhaľovali. V pásovej časti šiat som si vypracovala záhyby. Potom som sukňu k dolnému kraju rozšírila. Chcela som jemne splývavé letné, vzdušné šaty. K tomu mi dopomohli aj tri vrstvy tylu. Aby šaty nepôsobili nudne, z ostatkov som vytvorila veľkú mašľu. Mašľa sa dá rovnako znova jednoducho odstrániť a ďalej sa dá s ňou pracovať. Mohla by z nej byť napríklad pekná turníra-tký ten zvacsený ozdobný zadoček. Šaty to oživilo a pridalo objem na ich zadnej časti.

Takže dámy klasika, modernosť a nadčasovosť. Týmto sa väčšinou riadim a snažila som sa skĺbiť tieto vlastnosti do výsledku. Na svadbe mali šaty úspech, nevesta mi ich odsúhlasila (predsa sa nepatrí pútať pozornosť na seba) a už sa teším kedy ich zas využijem.